Å grille er veldig hyggelig, men det kan bli litt ensformig når man er gjør det ofte. Med en stekehelle kan du variere mellom grilling og steking og takket være størrelsene på hellene så kan du effektivisere matlagingen og lage mye mat samtidig. Visse typer av mat er det enklere å steke enn å grille. Og med en stekehell kan du være ute i naturen istedet for å stenge deg inne på kjøkkenet.
Fordelene er mange, men det som kanskje er det beste er muligheten til å stå ute under åpen himmel og grille – året rundt. Med en bra stekehelle kan du lage mat i både pluss- og minusgrader.
Det finns flere ulike stekehelle-modeller å velge mellom. Den vanligste modellen er den med gassbrenner. Fordelene med en gassbrenner er at du slipper sot. I tillegg går det litt fortere. Dette for at du skal få opp temperaraturen på stekehellen og fordi det er lettere å regulere temperaturen. En annen fordel er at disse ofte selges som pakker og at de lette å montere sammen. Alle stekeheller er lagd for utendørsbruk.
Dette inngår vanligvis i ferdige pakker:
- Stekehelle med ben
- Gassbrenner
- Overtrekk
- Stekefett
Det som sjelden inngår er gasstuber. Dette kan du kjøpe på bensinstasjoner og finns i ulike størrelser og til ulike priser.
Det finns også stekeheller som er laget for å kunne stå over åpen ild. Dette er et smidig alternativ om du har en bålplass i hagen eller om du er glad i friluftsliv og matlaging i skog og mark. Men glem ikke å slukke ilden når dere er ferdige og la stekhellen få kjøle seg litt ned før dere pakker sammen.
Du må også kjøpe til et regulatorset som kobler stekhellen til gasstuben. Den er også sikkerhetsfunksjon da den stopper gassen fra å nå ned till gasstuben igjen. Det er viktig å bruke et regulatorset som er godkjent i Norge og som passer til bruken. Det beste er å bruke et regulatorset fra samme produsent.
Det finns også fullstendige konstruksjoner som kalles utekjøkken. Da inngår blant annet stekhell, gassbrenner og ben og monteringen er veldig enkel. Den seneste tiden har det også blitt mer normalt med gassgriller som har innebygd stekhell. I tillegg finns det løse stekeheller som du kan legge på grillen. Stekhellen blir alt mer populær som et kompliment til tradisjonelle griller.
Størrelse:
- En bredde på 45-50 centimeter passer bra for 2 til 4 personer
- 55-60 passer bra for opp til 8 personer, og om du har mange ulike ingredienser samtidig.
- 70 cm og oppover passer bra for større selskap og for matlagningsproffen.
Materialet er også viktig å tenke på:
- En stekehelle i støpejern holder varmen lenge og fungerer på alle typer av varmekilder.
- De blir bedre med tiden og er giftfrie.
- Støpejern kan holde i flere generasjoner om man tar godt vare på det.
Rengjør hellen etter bruk. Kok opp litt vann da dette hjelper deg med å få løst alle små rester som har brent seg fast. Tørk deretter av med papir og smør den inn med matfett eller stekefett, for å forhinde rust.
Om du skal ta med stekehellen ut på tur anbefaler vi en i rustfritt stål. Disse veier mindre og er derfor enklere å bære med seg. En annen fordel er at de krever minimalt med vedlikehold.
Når det kommer til oppbevaring er stekehellen fantastisk. De er lette å demontere og tar lite plass. Gjør altid ditt beste for å oppbevare din stekehell tørt. Om den ikke skal brukes under en lengre periode kan det være en god idé å tørke av den og gjøre en innfetting. Tørk, varm den opp så all fukt forsvinner og smør den siden inn med fett.